Het belang van een wagen met goede verlichting voor jouw veiligheid

Het belang van een wagen met goede verlichting voor jouw veiligheid

Heb je al eens stilgestaan bij het belang van een wagen met goede verlichting voor jouw veiligheid? Jouw autolichten hebben een dubbele functie. Zelf zien én gezien worden. Werkt de verlichting van je wagen niet goed, dan breng je jezelf, je passagiers en andere weggebruikers in gevaar.

Goede verlichting is essentieel in het donker en het schemerdonker. En ook bij bijzondere weersomstandigheden zoals mist, felle regen of hevige sneeuwval maakt verlichting echt wel het verschil. Laat dus zeker alles tijdig nakijken om veilig op de baan te zijn. Of controleer zelf regelmatig of alle lichten van je wagen nog werken.

Alle verlichting telt mee voor je veiligheid in je wagen

Je denkt in eerste instantie wellicht aan je koplampen en achterlichten. De twee basisverlichtingen die je de nodige zichtbaarheid geven. Toch zijn er nog belangrijke lampen aan je wagen. Zo geven je richtingaanwijzers signaal aan achterliggers dat je zal vertragen. En je remlichten al zeker. Als dit niet werkt, is het voor andere weggebruikers bijzonder moeilijk om hierop in te spelen. Waardoor die al eens sterk verrast zijn wanneer je plots stilstaat. Een kop-staart aanrijding is in dat geval haast onvermijdelijk.  Voor heel beperkte zichtbaarheid zijn er dan nog de grootlichten en de mistlampen. Vergeet ook je achteruitrijlicht niet. Want dit is een heel belangrijk signaal voor extra waakzaamheid naar de anderen in het verkeer.

Goed werkende autolichten zijn verplicht

Het is bij wet verboden om met defecte autolampen rond te rijden. Ook al ben je nietsvermoedend . Als de politie je kruist zullen ze je tegenhouden en beboeten. Tenzij je een reservelampje bij hebt en ter plaatse de lamp vervangt. Op de autokeuring is dit al helemaal een breekpunt. Je wagen zal afgekeurd worden en je zal nog eens extra tijd verliezen om een herkeuring te laten doen. Dit is ook het geval als de lampen niet defect zijn, maar wel te hoog of te laag schijnen. Want ook hierdoor ben je een gevaar in het verkeer.

Wat met fellere verlichting zoals mistlichten en grootlichten? Uiteraard is het belangrijk dat deze werken bij uitzonderlijk slechte zichtbaarheid. Gebruik je die in andere situaties, dan word je net beboet omdat je de andere weggebruikers hindert.

Hoe controleer je de verlichting van je wagen?

De controle van de verlichting van je wagen doe je best met twee personen. De ene persoon bedient het contact, de knoppen en het rempedaal. De andere staat buiten de wagen en kijkt na. Steek je hier een routine in, dan neemt dit amper enkele minuten in beslag. Begin met de voorzijde. Leg de standlichten en de dimlichten aan. Ga dan verder naar de richtingaanwijzers. Vooraan, achteraan en aan de zijkant. Ga daarna naar de mistlichten. Sowieso achteraan, aangezien dit verplicht is. Heb je vooraan ook mistlichten, dan kijk je die ook na. Daarna doe je de lampen die enkel aan de achterzijde zitten. De remlichten, het achteruitrijlicht én de verlichting van de nummerplaat. Werkt alles? Dan ben je een veilige weggebruiker.

 

Maak een afspraak bij Nova Motor voor veilige verlichting.

Hoe je gemakkelijk zelf het lampje van de koplamp van je wagen vervangt?

Dat ontdek je in deze video.

Deze website maakt gebruik van cookie om jouw surfervaring te verbeteren. Door te klikken op ‘cookies aanvaarden’ of verder te gaan op deze website, verklaar je je akkoord met al onze cookies. 
Meer info